Cel de-al treilea volum al romanului „Orbitor”, de Mircea Cărtărescu, a fost lansat recent și în Olanda, la Editura De Bezige Bij, în traducerea lui Jan Willem Bos. Astfel, după germană, franceză, bulgară, suedeză și norvegiană, neerlandeza este cea de-a șasea limbă străină în care trilogia „Orbitor” va putea fi citită integral.
Unul sau două volume ale trilogiei au mai fost publicate și în italiană, ivrit, turcă, engleză, maghiară, spaniolă și macedoneană, se precizează într-un comunicat remis gândul.
Cu un tiraj total de peste 80.000 de exemplare, trilogia „Orbitor”, a fost caracterizată de Carla Baricz (World Without Borders) drept „o narațiune încantatoare și elegiacă, în care cititorul strabate trupul unui fluture (literalmente și metaforic) de la începutul și până la sfârșitul timpurilor”. Aceasta mai spune că „În Orbitor, experiența personală și timpul istoric se întrepătrund: descriind viața naratorului său, Cărtărescu descrie forma întregii istorii a umanității”.
Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la București. A urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București și a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit „generația optzecistă”. Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din „Nostalgia” le-au urmat un scurt roman („Travesti”, 1994) și apoi unul în trei volume, „Orbitor” (1996-2007), privit de critică drept un reper al prozei românești contemporane. Trei volume de publicistică completează chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc.
Cărțile sale au fost premiate de Academia Romană, Uniunea Scriitorilor din România și din Republica Moldova, Asociația Scriitorilor Profesoniști din România (ASPRO), Asociația Scriitorilor din București, Asociația Editorilor din România, precum și de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacără, Tomis și Ziarul de Iași.
De asemenea, volumele lui Cărtărescu au fost nominalizate în Franța pentru premiile Médicis – Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 premiul „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg și Torino.
Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincție acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer.
În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriții la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaționale.